Парите на ПСЖ бяха безсилни пред традицията на Реал

В Париж домакините ще се опитат да повторят подвига от 1993 година срещу "белия балет"

В толкова очаквания първи осминафинал от Шампионската лига Реал Мадрид победи ПСЖ с 3:1. Спокойно може да се каже, че парите на ПСЖ бяха безсилни пред традицията на Реал.

Дълго време преди този мач се повтаряше,че колкото и зле да бе отборът на Зидан в първенството на Испания и за Купата, все пак Шампионската лига е техния  турнир. Не случайно "белия балет" е първият клуб от преименуването на КЕШ в ШЛ,който успя да спечели турнира два пъти поред. В КЕШ за последно през 1989 и 1990 го направи Милан.

Да не говорим,че Реал вече взе своята 12-та купа в турнира на КЕШ/ШЛ. Това говори за отколешни традиции създадени от този славен клуб. В ПСЖ явно хвърлянето на много пари и фиксидеята да бъде спечелена Шампионската лига, или поне отиване на финал създават изнервена обстановка.

В отминалия първи осминафинал се видя,че Зидан е по-качествен треньор от Унай Емери. Наставникът на ПСЖ повтори грешката при загубата с 1:6 от Барса след като неговия тим бе победил каталунците с 4:0 в Париж. Плахата тактика го преследваше и сега. Как можа да се лиши от Кавани по време на мача. И да не пусне в игра Ди Мария, който е отлична форма.

Докато Зидан в края на срещата показа треньорска класа и пусна Асенсио, който му свърши отлична работа. Мачът изглежда вървеше изцяло за ПСЖ като те атакуваха повече и могат да съжаляват за пропуски пред вратата на Навас.

В края на срещата изглежда,че Реал бяха доволни на равенството 1:1. Но само за няколко минути показаха класата си и с втори гол на Роналдо и още един на отличния в този мач Марсело доведоха резултата до 3:1 за тях.


Сега, ПСЖ ще трябва да разчита на точно същия подвиг срещу "белия балет". През сезон 1992/1993 в Купата на УЕФА на четвъртфинал в първата среща в Мадрид парижани загубиха със същия резултат 1:3. Срещата на 18 март 1993 година на "Парк де Пренс" бе невероятна и паметна за футболната история. В 33-ата минута Жорж Уеа откри резултата след удар с глава. Оставаха десет минути до края на мача. В 81-ата минута с полуволе Жинола препарира Буйо. В 89-ата минута Валдо по земя отбеляза за уж крайното 3:0. "Парк де ПренС" изпадна в транс. Но явно предварително. Съдията от Унгария Шандор Пул даде допълнително време. В 92-ата минута Саморано намали на 3:1 и мачът отиваше към продължения. Пул отпусна последна атака за парижани. Жинола бе спънат на около 25 метра от вратата. Валдо центрира от фаул и сегашния треньор на Гингам Антоан Комбуаре се извиси и с глава заби невероятното четвърто попадение за 4:1. Еуфорията за ПСЖ бе пълна и заслужена.  След време,настоящия треньор на Гингам, Комбуаре ще каже:"Това бе моята световна купа. Пожелавам на всеки такъв момент. Когато вкарах гола не усещах нищо,защото летях като перце във въздуха. Беше незабравимо".

А тогавашният треньор на ПСЖ Артур Жорже бе сложил преди мача Комбуаре на мястото  на Ален Рош и играчът му се отплати невероятно. Друг участник за ПСЖ в срещата Пол Льо Гуен заяви:"Като футболист не съм изпитвал по-силна емоция".

Наистина на 6 март на "Парк де Пренс" предстои страхотен реванш, в който ще се разбере дали ПСЖ ще направи същия подвиг срещу Реал. И дали наистина сегашният тим е готов да атакува върховете на европейския футбол.