ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател​ на парламента

За ПГ на ГЕРБ поведението на Валери Жаблянов е неприемливо и несъвместимо с поста зам.-председател на Народното събрание

Парламентарната група на ГЕРБ иска оставката на Валери Жаблянов от БСП като заместник-председател на Народното събрание. Това стана с декларация, прочетена в пленарна зала от Тома Биков от ГЕРБ.

"От изявление на представители на ПГ на БСП стана ясно, че зам.-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов е авторът на скандалната фраза, поместена в официална позиция на социалистическата партия, според която т.нар. Народен съд е необходимо и неизбежно правосъдие. Приветстваме решението на ръководството на БСП да оттегли тази оскърбителна за целия български народ теза от официалния си документ", заяви Биков.

Той припомни, че Жаблянов "не за пръв път коментира по циничен начин събития, които са нанесли тежки рани върху голяма част от българското общество".

Биков отбеляза, че преди две седмици Жаблянов се опита да осуети отдаването на почит с едноминутно мълчание към жертвите на тоталитарния режим.

"За ПГ на ГЕРБ поведението на Валери Жаблянов е неприемливо и несъвместимо с поста зам.-председател на Народното събрание", подчерта Биков.

"ПГ на ГЕРБ призовава Жаблянов да понесе политическа отговорност за тези свои действия като подаде оставка от поста, който заема. Ако не подаде оставка до края на деня, от ГЕРБ ще започнат събиране на подписи за официално искане на оставката на Жаблянов", уточни Биков.

Депутатите продължават пленарния ден с обсъждане на върнатите от президента промени в Закона за посевния и посадъчния материал. След това парламентът ще разгледа на първо четене промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, както и в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.