Проф: Кантарджиев: Около 60% от усложненията при грип изискват лечение в болница

Ако с появата на симптомите в рамките на часове се вземат мерки и необходимите лекарства, за 12 до 24 часа симптомите отшумяват

На пет болни от грип при един има усложнения - около 60% от тези усложнения изискват хоспитализация в болница, лечение в болница. Това заяви в ефира на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-честите усложнения са на дихателната система - пневмониите, включително стафилококовите при малките деца, допълни той.

"Ако с появата на симптомите в рамките на часове се вземат мерки и необходимите лекарства, за 12 до 24 часа симптомите отшумяват и не се разгръща цялостната картина на грипа", коментира проф. Кантарджиев.

"84% е грип 'Б" - той много сериозно се разпространи в детските колективи. Ако направим анализ - ако за цялата страна на 10 хиляди население имаме към 130 болни, то във възрастта 0 -1 година, те са 400. Това е най-засегнатата възрастова група", обясни още той.

"В момента болните от грип са малко повече от 30 хиляди. Това показва, че грипната епидемия отминава", допълни проф. Кантарджиев.

Съветите на проф. Кантарджиев за превенция са проветряване и закаляване на децата на чист въздух.