Лекарите от ТЕЛК ще могат да работят и на друго място - bulgaria.utre.bg

Лекарите от ТЕЛК ще могат да работят и на друго място

14 февруари 2018, 15:22 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    pexels

Целта на промените е да се преодолее липсата на специалисти, желаещи да работят в системата на медицинската експертиза

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за здравето, според които отпадна забраната членовете на Териториалните експертни лекарски комисии /ТЕЛК/ и на Националната експертна лекарска комисия /НЕЛК/ да упражняват дейности, които подлежат на техен контрол, както и да извършват консултативна дейност, свързана с вида и степента на увреждане, временната неработоспособност и трайно намалената работоспособност, предаде БНТ.

С новите текстове се създава възможност при извършване на медицинската експертиза в съставите на ТЕЛК и НЕЛК да могат да участват и лекари, които извършват лечебна и диагностична дейност. Предвиждат се ограничения единствено по отношение на участието в състава на комисиите на лекар, който е свързан с конкретно освидетелствано лице. В тези случаи лекарите ще са длъжни да си направят отвод от участие в конкретното заседание на съответната експертна лекарска комисия.

С промените отпада изискването в специализираните състави на НЕЛК задължително да се включва лекар-представител на Националния осигурителен институт.

Целта на промените е да се преодолее липсата на специалисти, желаещи да работят в системата на медицинската експертиза, посочват вносителите.

В срок до два месеца от влизането в сила на този закон специализираните състави на НЕЛК трябва да се приведат в съответствие с новите изисквания.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета