Правителството одобри промени за контрол на вредните емисии

С промените за всяка страна се определят нови задължения за намаляване на емисиите, които трябва да се спазват от 2020 г.

С промените за всяка страна се определят нови задължения за намаляване на емисиите, които трябва да се спазват от 2020 г.
Правителството одобри измененията на Гьотеборгския протокол към Конвенцията на ООН от 1979 г. за трансгранично замърсяване на въздуха на далечни разстояния. С промените за всяка страна се определят нови задължения за намаляване на емисиите, които трябва да се спазват от 2020 г. За България те са: сяра (главно серен диоксид) - 78%, азотни оксиди - 41%, амоняк - 3%, летливи органични съединения, различни от метана - 21%, и фини прахови частици (с диаметър до 2,5µm) – 20%. За да се улесни спазването на тези процентни намаления, в приложенията към Гьотеборгския протокол са установени пределно допустими стойности за контролиране на изпусканите емисии на вредни вещества в атмосферния въздух от определени стационарни и нестационарни източници – основно от промишлеността, транспорта и селското стопанство.

Промените са записани в проекта на Закон за ратифициране на изменение на Протокола към Конвенцията за трансгранично замърсяване на въздуха на далечни разстояния за намаляване на подкиселяването, еутрофикацията и тропосферния озон (Гьотеборгски протокол). Одобреният от правителството документ ще бъде внесен за ратификация от Народното събрание.

Конвенцията е основната международноправна рамка, която регламентира сътрудничеството и мерките за ограничаване, постепенно намаляване и предотвратяване на замърсяването на въздуха с акцент върху трансграничното замърсяване на въздуха на далечни разстояния. Към днешна дата действието й е разширено с осем протокола. Ратифицирането на промените в Гьотеборгския протокол от България е допълнителен инструмент за осигуряване на високо ниво за защита на човешкото здраве и околната среда от въздействието на вредните емисии в атмосферния въздух.