Н. Ангелкова: Очакваме и тази година ръст от турски туристи

Повече от 636 000 чуждестранни турски туристи са посетили страната

Обсъдихме ролята на туризма в икономиката на всяка една от нашите страни, колко е важна тази индустрия за всички. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция след неформалната среща на министрите на туризма, предаде Агенция „Фокус“.

„Повече от 10% от БВП е на Европа. На срещата присъстваха страните от Западните Балкани и Турция. Създаването на съвместни туристически продукти за далечни пазари. Хърватският министър на туризма направи доста иновативно предложение за създаване на европейски туристически фонд“, коментира Ангелкова. По думите ѝ дискусията е била изключително успешна.

"Говорейки за Турция, да, тя е изключително важен пазар за България, особено в сектор "Туризъм'", каза министърът на туризма.

„Повече от 636 000 чуждестранни турски туристи са посетили страната. Турция е наш съсед, добър и важен партньор, както за икономиката на нашата страна, така и за други секторни политики, които правителството води. За да се присъедини една държава към ЕС, е необходимо да отговаря на редица условия. Знаете, че процесът и диалогът между ЕС и Турция е изключително интензивен. Включително и на 26 март под егидата на българския премиер и президент на Съвета на ЕС Бойко Борисов ще се организира среща на високо ниво във Варна в присъствието на г-н Юнкер, Доналд Туск, Антонио Таяни, Ердоган“, заяви Ангелкова.

По думите ѝ там ще могат да се обсъдят редица условия и политики, на които следва да отговори Турция, така че максимално да се приближи до присъединяването.

„Турция е важен наш партньор и затова особено и в сектор „Туризъм“ присъствието на министъра на туризма и културата днес на тази среща в Турция е важно за бъдещото ни сътрудничество. Очакваме и тази година да имаме ръст от турски туристи, не само през зимата, но и през лятото, а и целогодишно“, каза още Николина Ангелкова.