В. Радев: Натискът по границата ни е сведен до минимум - bulgaria.utre.bg

В. Радев: Натискът по границата ни е сведен до минимум

13 февруари 2018, 10:08 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    btv.bg/ кадър

Арестуваният мароканец е бил едно от доверените лица в ИДИЛ

Арестуваният у нас 35-годишен мароканец е бил едно от доверените лица в „Ислямска държава”. Вече получихме молба от мароканското правителство за неговата екстрадиция. Това каза в ефира на БиТВ вътрешният министър Валентин Радев.

"Твърденията на мароканските колеги са, че той е опасен и е имал специални знания", допълни той.

"Натискът по границата ни е смален почти до минимум", заяви Радев. Той изтъкна, че в много от случаите преминаващите се пускат умишлено, за да може да се проследи каналът. „Какво като хванем тези, които се катерят по оградата? Ще хванем 10-20 души. Ние искаме да хванем каналджиите, защото след това идва следваща група”, отбеляза той.

„И тази сутрин ми докладваха – само един човек е хванат на българо-сръбската граница. Нула, нула, и така нули от Нова година насам. Един-двама, натискът е смален почти до минимум. Но ние поддържаме това ниво. Това е най-добре защитената граница в Европа”, подчерта вътрешният министър.

„Обикновено ги връщаме, виждаме ги с термовизии, обаждаме се на турските партньори и ги връщаме обратно, те ги прибират", поясни министърът.

Той допълни, че преди 2 седмици са задържани 8 души от „Гранична полиция” заради участие в канали, като по думите му го правят за „дребни пари”.

Полицаят трябва да бъде много подготвен, когато отива на операция. Трябва да знае точно какво трябва да направи и как да го направи, дори как да употреби оръжие, ако се наложи, каза Радев по повод нападнатите полицаи в Ихтиман.

„Ако той не го знае това и има колебание, може да бъде ударен. Аз считам, че повечето са подготвени, някъде обаче не се получава. В случаите като този в Ихтиман – 60 срещу 5-6 души. Те не са полицаи от друг град, те са си от Ихтиман, знаят каква е ситуацията. Затова съм леко изненадан и това е моят упрек към полицаите. От друга страна, разбира се, те няма да стрелят срещу хората току-така”, отбеляза министърът.

Никой няма право да посяга на държавен служител, още по-малко на полицай, който въвежда ред, категоричен беше той. „Всички трябва да имат респект от това. То е взаимно – полицаите трябва да създават този респект с поведението си и гражданите постепенно да свикват”, заяви Радев.

Радев увери, че проблемът със служебните обувки на полицаите, от които служителите се оплакват, ще бъде решен. „Ще доставим и по-хубави. Всичко това струва пари обаче. Но те са прави. Около Нова година ги пратихме да издирват шесторния убиец, като се катерят по баира с бронежилетки по 3 км, обувките трябва поне да са читави”, смята той.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета