Борисов: Конфликтът за Нагорни Карабах може да бъде решен единствено чрез преговори - bulgaria.utre.bg

Борисов: Конфликтът за Нагорни Карабах може да бъде решен единствено чрез преговори

12 февруари 2018, 15:58 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    пресцентър МС

Армения все още не е изпълнила четири резолюции на Съвета за сигурност на ООН за изтегляне на въоръжените й сили от Нагорни Карабах

"Конфликтът между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах може да бъде решен единствено чрез преговори", заяви българският премиер Бойко Борисов в интервю за азербайджанската информационна агенция Тренд.

„Принципната позиция на България е, че конфликтът може да се реши единствено чрез преговори и с посредничеството на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и нейните съпредседатели, със съдействието на Европейския съюз, както и чрез активен диалог между ръководителите на Армения и Азербайджан“, добави Борисов.

Конфликтът между двете страни в Южен Кавказ започна през 1988 г., когато Армения предяви териториални претенции срещу Азербайджан. В резултат на последвалата война, през 1992 г. арменските въоръжени сили окупираха 20 процента от Азербайджан, включително Нагорни Карабах и седем околни области.

Постигнатото през 1994 г. споразумение за прекратяване на огъня беше последвано от мирни преговори. Армения все още не е изпълнила четири резолюции на Съвета за сигурност на ООН за изтегляне на въоръжените й сили от Нагорни Карабах и близките области, припомня агенция Тренд.Коментари (1)

Потребител
Опи
ЕУ месията, ще оправя Нагорни Карабах.Смях....
13 февруари, 16:25 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета