Първи официални обвинения срещу Харви Уайнстийн

Свят

12-02-2018, 12:17

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ООН и НАТО обединяват усилията си срещу сексуалното насилие

Досега срещу него нямаше официално повдигнати държавни обвинения

Първи официални обвинения срещу продуцента Харви Уайнстийн. Прокурорът на щата Ню Йорк в САЩ съобщи в неделя, че е поискал съдебна отговорност от студиото, основано от Уайнстийн.

Причината е, че компанията не е защитила своите служителки, които са били тормозени от продуцента. Действията на прокуратурата на Ню Йорк идват 4 месеца след избухването на скандала около Уайнстийн. Досега срещу него нямаше официално повдигнати държавни обвинения.

Близо сто жени обвиниха милионера по различно време и повод в сексуален тормоз, агресия или изнасилвания. Много от тях вече го атакуваха с граждански искове, но досега всемогъщият продуцент не бе станал обект на съдебно преследване.

Скандалът обаче стана медиен след редицата холивудски актриси, които открито започнаха да говорят за това как продуцентът се е опитвал да се възползва от тях. С обвинения срещу него вече излязоха повече от 80 жени, включително звездите Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Ума Търман и Салма Хайек. Уайнстийн публично се извини за непристойното си поведение, но категорично отрече да е бил в контакт с някоя от жените без нейното съгласие.