Мирза Башич спечели DIEMA XTRA Sofia Open и получи купата от министър Кралев

Преди финала на сингъл спортният министър се срещна с вицепрезидента на Международната тенис асоциация (АТП) Дейвид Мейси

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи купата на победителя от тенис турнира DIEMA XTRA Sofia Open Мирза Башич (Босна и Херцеговина). В страхотен финал, игран пред 10 500 фенове на тениса той победи след 7:6 (6), 6:7 (4), 6:4 Мариус Копил (Румъния) и спечели първа титла от АТП в кариерата си.
Купата на Копил връчи председателят на Българската федерация по тенис Стефан Цветков.
„За мен беше удоволствие да играя пред толкова много хора. Благодаря на всички спонсори, които направиха възможно този турнир да се проведе. За мен София винаги ще остане специално място и се надявам да се видим отново и през следващата година”, заяви шампионът Мирза Башич.
Мариус Копил пък заяви, че „Арена Армеец” е най-голямата зала, в която е играл.
„Специални благодарности на всички Вас, които създадохте невероятна атмосфера по трибуните и ни подкрепяхте. Получи се един страхотен турнир и аз благодаря на всички, които участваха в неговата организация. Надявам се да бъдем заедно и догодина”, каза Копил.
Директорът на турнира Пол Макнами обяви, че около 40 000 души са гледали мачовете през седмицата. Той благодари за подкрепата на Българската федерация по тенис, Международната тенис асоциация (АТП), Brandplus – компанията, която управлява правата на турнира от името на собственика на лиценза и основен спонсор Dubai Duty Free, на “Нова броудкастинг груп” и на всички спонсори.
„Специални благодарности на българското правителство и на министерствата на младежта и спорта и на туризма, които подкрепиха този турнир. Събития като това са изключително важни за мотивацията на децата към занимания със спорт, а през изминалата седмица множество млади български тенисисти имаха възможност да се докоснат лично до някои от най-добрите играчи в света. Убеден съм, че тези положителни емоции ще дадат допълнителен стимул на тези деца да продължат да се развиват в тениса. Поздравления за страхотната игра през седмицата на двамата финалисти. Те достигнаха до първия си финал и аз съм убеден, че ще запомнят София като градът, в който кариерите им се изстрелват нагоре”, заяви Макнами.
Преди финала на сингъл министър Кралев проведе среща с вицепрезидента на Международната тенис асоция (АТП) Дейвид Мейси.
При двойките титлата беше спечелена от поставените под №4 Робин Хаасе и Матве Миделкооп (Холандия), които се наложиха с 5:7, 6:4, 10:4 над Никола Мектич (Хърватия) и Александер Пея (Австрия).