Международен ден на Дарвин

Общество

12-02-2018, 06:22

Снимка:

geograph

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Днес теорията на Дарвин е в основата на съвременната еволюционна теория

Днес светът отбелязва Международният ден на Дарвин, известен още като Ден на еволюцията. Той е посветен на рождения ден /12 февруари 1809 / на Чарлз Робърт Дарвин - английски учен и естественик, живял през XIX век.

Той пръв осъзнава и описва как всички видове са еволюирали в течение на времето от общ прародител посредством процес, който нарича естествен отбор. Фактът, че еволюцията съществува, е приет от научната общност и лаиците още докато Дарвин е жив, но теорията му за естествения отбор започва да се приема за основно обяснение на еволюционния процес през 30-те години на XX век.

Днес теорията на Дарвин е в основата на съвременната еволюционна теория. В своя съвременен вид, тя представлява фундаментът на биологията, давайки единно логично обяснение на биоразнообразието.В книгата си Произход на видовете (1859 г.) Дарвин дава доказателства за това, че еволюцията от общ прародител е основното научно обяснение на разнообразието на живота в природата. Той изследва еволюцията на човека и половия отбор в Произходът на човека и половия отбор, след това публикува Изразяване на емоциите при човека и животните. В редица книги публикува изследванията си за растенията, а в последната си книга проучва земните червеи и влиянието им върху почвата.