Явор Нотев: Проектозаконът на Пеевски за медиите хвърля камък в блатото

Политика

11-02-2018, 18:04

Снимка:

канал3/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

М. Габриел: Фалшивите новини са опасност за медиите и демократичните общества

Няма нищо лошо за разкриване на неща, оставащи скрити от очите на обществото

Във връзка с този законопроект за собствеността на медиите на Делян Пеевски, ще имаме поводи да разговаряме. Очевидно се хвърля камък в блатото и в това няма нищо лошо. Това каза в ефира на Канал 3 Явор Нотев от Обединени патриоти, зам. председател на 44-то Народно събрание.

"Началото на разговора изглежда приемливо, навременно и оптимистично за разкриване на неща, които остават скрити от очите на обществото. Защо да не поговорим", каза юристът.

Според него разкриването на досиетата на медиите "като че ли е по-актуално".

"Докато случващото се с медиите е въпрос на настояще, може би и на бъдеще, така че има място за този разговор. Да видим докъде ще стигнем. Докато другият разговор - за приватизацията, изглежда вече въпрос от миналото", мотивира се Явор Нотев.

За партийната телевизия "Алфа" на "Атака" той увери, че дори в партията нямат никакви притеснения. "При нас нещата са кристално ясни. Струва ми се, че тв Алфа е във фокуса на внимание - и на СЕМ, и на финансови институции. При СЕМ сме на непрекъснат мониторинг, намираме се преди или по време на съставяне на актове за всякакви прегрешения. Момчетата и момичетата, които работят в телевизията, знаят, че са под лупа", поясни Явор Нотев.

За собствеността на тв "Алфа" също няма притеснения: "Собствеността на тв Алфа е на господин Сидеров - той е човекът, той е двигателят, той е създателят, той е всичко. И може би така е честно. Мисля, че няма по-честен начин пред нашите избиратели и зрители", заяви Явор Нотев.

На въпрос какво мисли за платените срещи, организирани от кръга "Капитал", на които бизнесмени се срещат с държавното ръководство, Явор Нотев бе категоричен: "Не знаех за тези срещи, специално за цената от 800 лв. за присъствие - изглежда съм пропуснал това. Затова казвам, че ми звучи до известна степен невероятно обидно. Тук нещата са обидни по две основания - че се гарантира присъствието на хора от най-високо ниво. И второ - извинете, но тази цена е много пошла и обидна. Чуваме бивши президенти изнасящи лекции за огромни хонорари под благотворителна форма. Това ми се струва почти невероятно, ще се заинтересувам от това. Ако ме питате - не ми харесва. 800 лева е наистина обидно, а и въобще платен формат на тези срещи."

"Истината е, че човек трябва да е внимателен и да следва определена хигиена при тези срещи. Неприемливо е това, което ни се представя", добави Явор Нотев.