Проф. Михаил Константинов: България вече е лидер на Западните Балкани - bulgaria.utre.bg

Проф. Михаил Константинов: България вече е лидер на Западните Балкани

11 февруари 2018, 09:05 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    btv.bg/ кадър

Усилията ни трябва да продължат, защото дават резултат

"България трябва да продължи да настоява да бъде приета час по-скоро в Шенген, защото е изпълнила всички изисквания, които са били поставени от Европейския съюз. В момента пречките пред нашето влизане са вътрешни противоречия в Холандия и Германия", обясни в студиото на ТВ „Европа“ анализаторът проф. Михаил Константинов. Според него има още един аргумент в наша полза – промяната на политиката на Балканите и фактът, че страната ни успя да стане лидер в региона.

„Тя вече е лидер на Западните Балкани. Тя започва да става и лидер – е може би не в първата тройка, но във втората тройка на Европа сме лидери с това, което правим тук. Точно тук сме си намерили една прекрасна ниша, и стоим много добре. Честно казано, преди шест месеца не очаквах, че така добре ще се развият нещата. За нас, като фактор. – Имате предвид Западните Балкани? – Западните Балкани. Ние станахме истински, полезен фактор в това отношение и аз съм горд с това, което се случва,“ заяви проф. Михаил Константинов

"Усилията ни трябва да продължат, защото дават резултат", допълни проф. Константинов. Сред най-новите примери в тази посока е и първото от две години заседание на комисията към европарламента, която отговаря за връзките с Македония – а това стана факт благодарение на усилията на двама български евродепутати. Според Михаил Константинов има реален шанс бившата югорепублика да разреши спора си с Гърция за името:

„Проблемът няма да се реши докато ние сме председатели, защото тези неща не стават толкова бързо. Но трябва да стигнат до степен, в която да няма връщане назад. Тоест ние трябва да убедим и македонското ръководство, което е почти убедено вече, и по-скоро гръцкото. Тъй като Ципрас сам по себе си е убеден, че така трябва да се действа , но натискът вътре срещу него е страхотен. А той не може да си позволи да загуби само защото е направил външнополитическа отстъпка на една малка съседна държава. Така че и него трябва да го разбираме“, обясни анализаторът

"Темата за бъдещето на Западните Балкани със сигурност ще продължи и по време на председателството на Австрия и след това на Румъния, които имат много близки позиции с тези на България", допълни проф. Константинов.Коментари (1)

Потребител
въпрос
Абе, тоя много противен алкохолик докога ще лиже задника на банкянската мутра? Не му ли изтъня вече слузестия език?
11 февруари, 16:46 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета