Кирчо Киров: Притеснявам се за сигурността си

Общество

08-02-2018, 09:08

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Имам комплект документи за случващото се с мен, които ще дам на медиите и чужди служби

Зная кои са поръчителите на действията срещу мен и техните политически ментори. Подготвил съм комплект документи с конкретни данни за това, което става. Депозирал съм ги на сигурно място, защото се опасявам, че нещо може да се случи с мен или с членове на моето семейство. Това каза в ефира на Нова Телевизия бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров. Той получи присъди от 10 и 15 години затвор по обвинения за присвояване на общо 10 млн. лева от бюджета на разузнаването, като изписвал суми за несъществуващи специални операции.

Броени дни по-късно генералът беше осъден на две години условно заради разгласяване на държавна тайна. Причината – той споделил, че е разговарял с висши служители от Техеран за случая на осъден на смърт българин в Иран преди години.

Той обясни, че въпросните събраните от него документи ще бъдат предоставени на наши и чужди медии, както и на партньорски служби, когато самият той прецени за необходимо. „Аз бях осъден при един скоротечен процес, добре режисиран предварително от прокуратурата и Военния съд”, каза още ген. Киров.

Той е категоричен, че докато е бил на поста си в НРС, е живял с убеждението, че утвърдените от него разходи са отивали по предназначение.