По-малко депутати в Европарламента от догодина

Политика

08-02-2018, 07:35

Снимка:

wikipedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Евродепутат: Най-важното е да отстраним двойните стандарти при храните

Предвижда се след изборите догодина евродепутатите да бъдат 705 вместо 751

Европейският парламент одобри предложението броят на евродепутатите да бъде съкратен заради напускането на Великобритания, предаде БТА.

Предвижда се след изборите догодина евродепутатите да бъдат 705 вместо 751, както досега. За да влезе в сила, предложението следва да бъде подкрепено единодушно в Европейския съвет.

Според предложението България и още 12 държави ще запазят броя на евродепутатите си, а 14 държави ще получат допълнителни места. Най-облагодетелствани от промените биха били Испания и Франция, които биха получили по пет допълнителни места в ЕП. Предвижда се Холандия и Италия да имат трима евродепутати повече, а с по един биха се увеличили мандатите на Румъния, Полша, Швеция, Австрия, Дания, Словакия, Финландия, Хърватия и Естония. Ирландия би получила още две места.

Според договора за ЕС броят на евродепутатите е до 751 и всяка държава трябва да има поне шестима и най-много 96 представители. В сегашния състав на ЕП Великобритания разполага със 73 евродепутати. По силата на днешното решение 46 от британските мандати следва да бъдат оставени в запас за държави, които може да се присъединят към ЕС занапред.