Марк Рюте: Напълно подкрепяме присъединяването на България към Шенген

Политика

07-02-2018, 09:06

Снимка:

пресцентър МС

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Премиерът на Холандия се среща с Бойко Борисов

Поздравявам Бойко Борисов за изключителното лидерство, че води България към повече просперитет

Обсъдихме българското очакване и цел за присъединяване към Шенген. Подкрепяме България напълно да се присъедини към Шенген. Това каза премиерът на Холандия Марк Рюте след среща с премиера Бойко Борисов. „Искаме да похвалим усилията по отношение на прилагането на необходимите политики и промени, за да се реализира това. Но работата още не е свършена“, посочи той.

„Поздравявам Бойко Борисов за изключителното лидерство, че води България към повече просперитет. България е една от най-бързо растящите икономики в ЕС и това е нещо, което успявате да поддържате“, посочи Марк Рюте и допълни, че България е ключов играч в региона. „Изключително важна е ролята на България по отношение на бъдещето на Европа“, заяви холандският премиер. „Доволен съм, че България ще обърне внимание на въпроса и активно действа по отношение на позиция за миграционната политика на ЕС“, изтъкна той. „Всички трябва да постигнем добър баланс по отношение на солидарността, всеки да играе ролята си по отношение на търсещите убежище. Трябва да обърнем внимание на корена на проблемите, както е казвал много пъти Бойко Борисов“, каза още Марк Рюте.

„Всички критерии са изпълнени за еврозоната, поздравявам правителството за постигнатия напредък и успехи в това отношение“, каза холандският премиер. „ Както каза Жан-Клод Юнкер- има още мъничко какво да се направи, убеден съм, че съвсем скоро България ще постигне и това“, заяви той. „Искам да подчертая и големите постижения на България по отношение на външния дълг и икономическия растеж, и по отношение на останалите важни критерии, които са задължителни за пълноправно членство в еврозоната. В това отношение България съвсем ясно върви в правилната посока“, посочи Марк Рюте. „По отношение на единния вътрешен пазар очаквам да си сътрудничим успешно с Българи. Изключително добри приятели сме, дългогодишни премиери сме“, коментира холандският премиер. „Мога да кажа, че харесвам този мъж и той харесва мен“, каза още той.

„Холандия е от най-мощните икономики в света, защото са много предпазливи, внимателни. Всяко евро се наблюдава къде отива и затова са такава успешна държава. Ние показваме същата дисциплина в много сфери. Надявам се за еврозоната и Шенген. Безспорно външната граница вече не е проблем, всички знаят, че я пазим изключително добре“. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с премиера на Холандия Марк Рюте.

„Факт е и Марк Рюте го каза, че за 1 месец, особено след съветите по вътрешни работи и правосъдие, се счита, че България има много успешно Председателство за този месец“, каза Борисов. „Надявам се така да продължим така и другите месеци“, коментира той. „Да изпратим към холандския парламент само позитивни сигнали, за да можем и в сложната коалиция, която има в Холандия, да убедим всички, че на Изток има дисциплинирана държава. Спазваща финансовите правила, с икономически растеж, пазейки добре Шенгенската граница. Държава, която спазва върховенството на закона и може да е за пример за стабилност, да генерира такава и в целия регион“, заяви Бойко Борисов.

„Холандия е най-големият инвеститор в България и то за над 7,1 млрд. евро. Това са над 14 млрд. лева инвестиции“, каза премиерът Бойко Борисов. „Това означава, че имаме пълното доверие на холандските инвеститори и холандския бизнес в България“, заяви той. „Нашето приятелство изисква да имаме още повече доверие и повече инвестиции да дойдат в България“, коментира премиерът.