Работодателите се срещнаха с Борисов: Ще има дълбоки реформи в енергетиката

Политика

06-02-2018, 15:29

Снимка:

пресцентър МС

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Работодателите се отказват от искането за оставка на Теменужка Петкова

Дружествата в енергетиката ще предлагат на свободния пазар на дневна и нощна цена

Ще има бързи законодателни промени, които ще извадят на свободния пазар производители на електроенергия, каза пред журналисти в МС депутатът и председател на Комисията по енергетиката в НС Делян Добрев сред среща с работодатели и експерти с премиера Бойко Борисов. Добрев определи срещата като много ползотворна. "Под ръководството на премиера се разбрахме за дълбоки реформи в енергетиката", подчерта той, цитиран от БТА.

"На свободния пазар ще излязат топлофикациите, когенерациите, заводските централи и производителите на ток от възобновяеми енергийни източници над 5 мегавата", каза Добрев.

"Законодателните промени ще бъдат готови до началото на март, а се очаква да влязат в сила от първи юли. Това ще увеличи ликвидността на свободния пазара ще даде реална, пазарна цена на тока", подчерта той.

"Дружествата в енергетиката ще предлагат на свободния пазар на дневна и нощна цена. Досега тези дружества предлагаха тока на 24-часови профили, а сега ще го правят на 12-часови профили – дневни и нощни", уточни Добрев. "Така фирмите, които имат нужда само от нощна енергия, ще купуват само такава", поясни депутатът.

"Договорите за преференциални цени и задължително изкупуване на електроенергията с т. нар. „американски централи“ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и „КонтурГлобал“ ще бъдат прекратени. С ЕК върви комуникация за прекратяване на тези договори, а ангажимент на правителството е да забърза тези разговори и в сравнително кратък срок договорите да бъдат прекратени и те да продават на свободния пазар", каза Добрев.

"Следващата промяна, която се подготвя, е електроразпределителните дружества да изкупуват технологичните загуби на електроенергия също на свободен пазар", каза депутатът.

"Промените почти напълно ще либерализират свободния пазар на електроенергия без това да засяга домакинствата по някакъв начин. Моделът не предвижда промени в цените на тока на регулирания пазар. Целта е да има ликвидност на свободния пазар, където ще има не трима, а триста производители на ток и цената ще бъде пазарна", каза Добрев.