САЩ продават 200 отбранителни ракети на Финландия

Свят

06-02-2018, 13:02

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

САЩ с неуспешно изпитание на противоракетната отбрана

За първи път Финландия купува такива ракети, които без проблем ще интегрира в отбранителните си способности

Съединените щати одобриха продажбата на 200 нападателни и отбранителни ракети на Финландия, която не е член на НАТО и граничи с Русия, предаде Асошиейтед прес, като цитира Държавния департамент. Ракетите, на стойност над 700 милиона долара, са земя-вода „Харпун“, предназначени за разполагане на финландски бойни кораби или за противоракетна отбрана на брега, и ракети „Сий Спароу“, предназначени за бойните кораби от ново поколение, които Финландия ще придобие през 2020 г.

За първи път Финландия купува такива ракети, които без проблем ще интегрира в отбранителните си способности, посочи Държавният департамент. Продажбата на ракетите на Финландия – страната от Европейския съюз, която има най-дълга граница с Русия, става в момент, когато отношенията между Москва и Запада са в най-ниската точка след Студената война.

Литва обвини вчера Русия, че е разположила в анклава Калининград ракети, способни да носят ядрени заряди, предаде Асошиейтед прес. Литовската президентка Далия Грибаускайте каза пред журналисти, че „ракети Искандер се разполагат за постоянно в Калининград, докато ние разговаряме“. Тя заяви, че тези ракети са заплаха не само за Литва, но и за половината страни в Европа. Заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Готемолър, която заедно с Грибаускайте посети войските на НАТО в литовския град Рукла, каза, че ако съобщеното от президентката е вярно, „това е много сериозен проблем, добавя АП.