Джон Райън: Най-лесният избор е здравословният

Общество

06-02-2018, 12:39

Снимка:

eu2018bg

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Редовното хранене помага срещу деменцията

Българският парламент предстои в най-скоро време да приеме нов Закон за храните

Бъдещето на конкурентоспособна Европа е немислимо без здраво и образовано младо поколение. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева на конференцията на Българското председателство на Съвета на ЕС „Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата“, която се проведе в София.

Успехът на политиките по превенция зависи пряко и от наличието на храни, които са здравословни и достъпни. По този приоритет здравеопазването и земеделието трябва да работят съвместно. „Едни от най-важните предизвикателства в областта на храненето, които трябва да намерят своето адекватно и трайно решение са свързани с наднорменото тегло и затлъстяването сред населението, особено при децата“, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

Българският парламент предстои в най-скоро време да приеме нов Закон за храните, чиято основна цел е да гарантира висока степен на защита здравето и интересите на потребителите по отношение на храните, стана ясно още на конференцията. В закона са обхванати и аспектите, свързани с рекламата на храни и напитки, допринасящи за нездравословен модел на хранене, предназначени за деца.

„Важно е да се продължи разговорът с производители и индустрия относно здравословното хранене при децата“, каза заместник-министър Начева. Направените проучвания показват, че в България е налице трайна тенденция на задържане и намаляване нивото на затлъстяване при 7-годишни момичета.

“Най-лесният избор е здравословният”, посочи директорът на “Обществено здраве, страно знание и управление на кризи”, Главна дирекция здравеопазване в ЕК Джон Райън.

В рамките на българското председателство ще бъде приета директивата за аудиовизуални медии, която ще заложи изисквания към рекламата и маркетинга на храни, предназначени за деца. Реформулирането на храните също е сред приоритетите на ЕК и от изключителна важност е мониторинга на процеса на подобряване състава на храните.