Има медицинска вреда от местенето на стрелките

Общество

06-02-2018, 10:19

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕП решава дали да се отмени смяната на времето

В дните след превъртането на стрелките повикванията към Бърза помощ нарастват с 12%

Трябва ли отпадне лятното часово време? Спорът "за" и "против" местенето на стрелките на часовника два пъти в годината влиза в Eвропарламента. Очаква се евродепутатите да призоват Eвропейската комисия да премахне този режим.

У нас местим стрелките от 1 април 1979 г. А смяната на часа започва няколко десетилетия по-рано - през 1916 г. Първоначално тя се прави в северната част на Европа. Днес се случва в над 70 страни по света. Любопитното е, че има две територии, които имат лятно часово време през цялата година – о-в Макуайр (Австралия) и Сан Луис (Аржентина).

А целта е една: да се пести енергия – като се използва максимално светлата част от деня. Сметките показват, че въртенето на стрелките икономисва между 0.5 и 3 % от общото потребление на електроенергия. Което обаче в наши дни е едва между 60 ст. и 1 лев. И то годишно. В същото време смяната на времето води до недоспиване, стрес, умора, депресия и нетрудоспособност. А негативните ефекти експертите оценяват на 131 млрд. евро – за лечения на заболявания, причинени от изкуственото придвижване на стрелките.

"Защо трябва да ни причиняват това, след като няма полза от това", коментира за Нова Телевизия Ани Алашка, пиар експерт и радетел да отпадне смяната на времето.

"Има медицинска вреда от местенето на стрелките. Когато на нашето общество му вземеш един час сън, инфарктите и инсултите се качват. На диабетиците смяната на часовете им обърква времето за поставяне на инсулина", изтъкна кардиологът доц. Сотир Марчев. Той обаче беше категоричен, че смяната на времето има социална и икономическа полза.

Статистиката сочи, че в дните след превъртането на стрелките повикванията към Бърза помощ нарастват с 12%, самоубийствата - с 66 на сто, а инфарктите - със 75%. Първите два дни след промяната - в понеделник и вторник - рискът от сърдечен удар се увеличава с 10%, а случаите на инсулт – с 8 на сто. От безсъние страдат 40-45 % от европейците, включително и българите – за което основно винят лятното часово време. Стига се и до психологични проблеми – дори депресии.

Почти 3/4 от работещите са по-непродуктивни заради смяната на времето. В Европа от години тече дискусия дали действително има икономически ефект от преместването на стрелките и доколко това не вреди на здравето ни.