С. Паси: ЕС не изпълнява свой ангажимент към България

Ние имаме задължение да влезем в Шенген и Европейският съюз да ни приеме

С поставянето на пречки пред влизането на България в Шенгенската зона Европейският съюз не изпълнява свой ангажимент към България. Това коментира в ефира на БиТВ Соломон Паси.

"Ние имаме задължение да влезем в Шенген и Европейският съюз да ни приеме и то произтича от договора, който подписахме на 25 април 2005 г. Тогава срокът за влизане беше 2009 г. За съжаление, договореното не се изпълнява, поставят се нови условия, изкуствени условия пред членството на България в Шенген, каквито не могат да бъдат поставени според този договор, т.е. това, което се случва е, че ЕС не изпълнява свой ангажимент към България", каза той.

Паси посочи, че е позитивно настроен, но според него чисто тактически влизането ни в еврозоната ще улесни влизането в Шенген. Той добави, че вярва, че българското европредседателство ще бъде успешно и ще е допълнителен аргумент.

"Проблемът е, че не са назовани конкретни обективни условия, затова тук може вече да се прилага и тактика на преговорите", посочи той. И даде пример със стремежа на холандския премиер Марк Рюте към поста председател на Европейския съвет. „Може например България и Румъния съвсем спокойно да му кажат: „Ние ще направим всичко, което е по силите ни, да блокираме твоята кандидатура, ако ти блокираш нашата кандидатура за Шенген“. Понякога в дипломацията се предприемат и такива стъпки“, каза гостът. Той добави, че има доверие в българската дипломация.

"Македония си е македонска, с това трябва да се примирят всички страни на Балканите. Имаме нужда от Македония в ЕС и НАТО и Западните Балкани да престанат да бъдат проблем", добави той.

"Популизмът пречи на развитието на Европа", смята Паси.

Той коментира и думите на Тома Томов, че предстои нова студена война. „Студената война имаше кратък ауфтаг по времето на Горбачов и Елцин, след което се възвърна в своите обичайни размери“, каза той.

Според него обаче не Студената война е това, което най-много влияе на Европа, а липсата на посока.