Премиерът на Холандия се среща с Бойко Борисов

Политика

06-02-2018, 07:40

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Е. Радев: Вътрешни проблеми на Холандия и Германия са пречка за Шенген

След категоричната подкрепа от Меркел очакванията са и Рюте да смекчи позицията си на 6 февруари

Бойко Борисов ще посрещне премиера на Холандия Марк Рюте в София на 6 февруари. Двамата ще проведат разговор, след който трябва да падне последната пречка пред влизането ни в Шенген. В момента Холандия се смята за най-твърдия противник България да стане част от това пространство. Доскоро резерви имаше и Германия, но по време на посещението си в София преди две седмици канцлерът Ангела Меркел обяви подкрепа. „Скоро, постепенно и на етапи ще започне присъединяването към зоната, първо от летищата“, увери тя. А пред нея Борисов директно заяви, че вече Холандия остава единствената ни пречка. След категоричната подкрепа от Меркел очакванията са и Рюте да смекчи позицията си на 6 февруари.

Холандският премиер каца вечерта в София и още не е потвърдено дали програмата му ще позволи обиколка на оградата с Турция, на каквато Борисов е водил Виктор Орбан и Дейвид Камерън. Но със сигурност посланието на българския премиер ще е еднозначно – страна ни охранява стриктно външната граница на ЕС и това е признато от всички останали членки. “Стига измислени мотиви, за да не ни пускате в Шенген”, заяви Борисов миналата седмица от Брюксел. Думите му дойдоха в отговор на критики към България и Румъния от баварския министър на вътрешните работи Хоахим Херман, но след тежката дума на Меркел Германия вече е сред съюзниците на България.

Френският президент Еманюел Макрон също призна, че България е изпълнила всички критерии. Направи го при визитата си у нас през 2017 г. Но френската теза е, че преди разширяването с нови държави Шенген задължително трябва да се реформира, за да се постигне по-голяма ефикасност на защитата на континента. Доскоро силен скептицизъм проявяваше и Австрия, но при посещението си в София през януари федералният външен министър Карин Кнайсл също обеща подкрепа от Виена. Борисов очаква да чуе това лично и от канцлера Себастиан Курц, когото чака у нас в средата на месеца.