Радев: Свързаността между България и Малта е много важна

Европа не трябва да се превръща в крепост, а да помага на държавите от Африка и Близкия Изток

„Има огромен потенциал за развитие на двустранните отношения между България и Малта“, заяви президентът Румен Радев по време на съвместен брифинг с президента на Малта Мари-Луиз Колейро Прека. Финансовите услуги, образованието, здравеопазването, туризма, логистиката и миграцията – са темите, които двамата президенти са обсъдили по време на разговорите.

Президентът Радев заяви, че визитата на Колейро Прека и водената от нея делегация ще даде нов тласък и импулс за развитие на отношенията между двете държави във всички области от взаимен интерес.

Двамата са обсъдили и въпроси от международен характер, както и темите по отношение на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Кохезионната политика е в основата на ЕС“, отбеляза Румен Радев. „Огромен потенциал съществува и в развитието на нашите културни връзки“, каза българският президент и отбеляза, че европейска столицата на културата през 2018 г. е Валета, а през 2019 г. – Пловдив.

„Свързаността между България и Малта е много важна – за бизнеса, за туризма, за културните връзки“, заяви от своя страна малтийският президент. „И Малта, и България имат практически еднакви бизнес модели“, добави тя и отбеляза, че се надява превозвачът „България ер” също ще види потенциала.

„Трайно решаване на мигрантската криза е възможно само чрез по-голяма сигурност и стабилизиране на районите, откъдето пристигат мигрантите. Политиката на отворени врати докара не толкова големи проблеми на Европа, колкото огромни проблеми в държавите, откъдето тръгват мигрантите. Предлагайки социална сигурност тук в Европа на милиони хора от проблемните региони, те престават да мислят за бъдещето на своите страни и мислят единствено как да дойдат тук в Европа. Трябва да мислим за стабилизиране на проблемите региони, хората трябва да знаят, че имат бъдеще у дома. Европа не трябва да се превръща в крепост, а да помага на държавите от Африка и Близкия Изток“, заяви Румен Радев.

„Мигрантите наистина не намират реализация в страните си“, съгласи се с Радев Мари-Луиз Колейро Прека. „Искаме да постигнем истински успех, а не само да оказваме помощ и благотворителност“, добави още тя.