Б. Борисов: Приходите за януари от бюджета на горивата са с 12% ръст

Трайна е тенденцията за намаляване на контрабандата, затова има приходи в бюджета

„Приходите за януари от бюджета на горивата са с 12% ръст“, каза премиерът Бойко Борисов след представянето на резултати от изследване за контрабандата на цигари.

„Трайна е тенденцията за намаляване на контрабандата, не да го направим веднъж или кампанийно, тримесечие след тримесечие върви, което е най-радостното. Затова и приходите в бюджета са такива“, заяви той.

„Как може България да е на 6% и кой от къде се яви пита има ли борба с корупцията- има, ето я“, коментира Бойко Борисов и изтъкна, че с това се мери реално свършената работа.

По повод представеното проучване премиерът посочи: „Това е най-точното проучване, по прост и практичен начин. Във всеки град се обръща кофа за боклук и се броят кутиите без бандерол и със бандерол“. „Това не е като социологическите проучвания преди избори“, коментира Бойко Борисов. „То показва не усещането, не имагинерната величина, а резултатът от борбата с контрабандата на практика“, каза още той.

„През 2017г. са иззети над 50 млн. къса цигари, както и над 48 тона нарязан тютюн“, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев след представянето на резултати от изследване за контрабандата на цигари. „МВР поставя акцент върху противодействието на контрабандата на цигари и тютюневи изделия. Засилва се капацитетът на нашите органи“, заяви той.

„През 2017г. са проведени 43 специализирани тематични операции. Структурите на МВР са извършили 1154 проверки на обекти“, обясни министърът. „През септември 2017г. със Специализираната прокуратура са иззети 915 мастербокса цигари. Задържани са 9 лица, повдигнати са обвинения на петима. Това е само един пример от 2017г.“, коментира Валентин Радев. „Предотвратени са щети за над 16 млн. лева. Така работи държавата – регулярно, методично и резултатно“, заяви вътрешният министър.

„В тригодишната фискална рамка до 2021г. не планираме да променяме акцизите“, каза министърът на финансите Владислав Горанов.

„Общата цел е да поддържаме стабилна финансова перспектива и да пълним нашия бюджет. България ще поддържа тезата, че е рано за нарастване на минималните акцизни ставки. В национален аспект не смятаме засега да прилагаме по-високи от минималните, установени за Съюза, акцизни ставки. Тоест в тригодишната фискална рамка до 2021г. не планираме да променяме акцизите. Номиналните ръстове, които регистрираме в увеличение на приходите от акциз са удовлетворителни и смятаме, че това темпо може да бъде поддържано. Мисля, че както и досега, можем да продължим съвместните усилия в тази посока“, заяви финансовият министър.