Т. Ушев: Изкуството прави хората щастливи

Работата сега е два пъти повече, отколкото по време на „Сляпата Вайша“

Навръх рождения си ден, аниматорът Теодор Ушев гостува в ефира на БНТ и направи равносметка за изминалата година, която беше белязана от номинацията му за „Оскар“ за филма „Сляпата Вайша“. Той отбеляза, че държавна политика трябва да бъде насърчаването на децата да оценяват културата и изкуството, защото „изкуството прави хората щастливи“. Аниматорът говори за предстоящата си изложба, в която ще видим авангард в технологиите, и за филма си по романа на Георги Господинов „Физика на тъгата“.

"Работата сега е два пъти повече, отколкото по време на 'Сляпата Вайша'", заяви аниматорът Теодор Ушев навръх рождения си ден. Той допълни, че се опитва да постигне баланс между професионалните му задължения и социалните му ангажименти като майсторските му класове.

На 20 януари той ще направи инсталация с Софийска градска галерия със заглавие „Тъмно огледало“ - проект за това, което ни убягва, когато сме увлечени в ежедневието. "За това използвам така наречената „миксирана реалност“ - следващият етап след виртуалната рeалност. За пръв път арт инсталация използва тази технология", обясни той.

Той допълни, че това е нова технология, която се разработва от половин година и е било много трудно да се внесат необходимите апарати. "Надявам се да дойдат и да оценят какво сме направили, защото отсега искам дса кажа, че проектът ще бъде показан в Канада и Франция. Исках да направя един български проект, който да започне от София и България", каза Ушев.

Той допълни, че идеята за неговата арт инсталация е зрителите да излязат от нея, станали по-добри хора. "Образованието е изключително важно във възприемането на българската култура. За да тръгнат нещата, трябва всички усилия да се насочат към децата в училащата - да се водят в галерии, на опера, на балет", обясни аниматорът.

Той допълни, че е много грешно, че в галериите няма деца.

"Изкуството, културата, прави хората щастливи, а българите имат правото да бъдат щастливи", изтъкна Ушев.

Той заяви, че усеща известна завист у колегите си заради номинацията му за „Оскар“.

Тео Ушев заяви, че през 2019 г. ще излезе „среднометражен“ филм по „Физика на тъгата“ по романа на Георги Господинов. Той допълни, че голям канадски актьор, номиниран за Оскар, ще участва във филма като глас зад кадър.