Великобритания: Фиктивни фирми са използвани за пране на руски пари през западни банки - bulgaria.utre.bg

Великобритания: Фиктивни фирми са използвани за пране на руски пари през западни банки

03 февруари 2018, 11:11 | Руслан Иванов
  • Снимка:
    pixabay.com

Като стигнем до вас с цялата мощ на правителството, ще дойдем да вземем имуществото ви и ще ви усложним живота

Заподозрените в корупция руски олигарси вече ще трябва да доказват произхода на парите си в рамките на водената от Великобритания борба с организираната престъпност, заяви британският държавен министър за сигурността и икономическата престъпност Бен Уолъс, цитиран от Франс прес.

За целта властите ще използват нова процедура, която влезе в сила тази седмица и позволява изземване на съмнителни авоари и държането им докато бъде обяснен произходът им, каза Уолъс за в. "Таймс".

Той поиска "цялата мощ на правителството" да се стовари върху корумпираните политици и международните престъпници, които използват Великобритания като убежище.

"Като стигнем до вас, ще дойдем да вземем имуществото ви и ще ви усложним живота", увери той.

Според властите около 90 милиарда лири (102 милиарда евро) незаконни средства се изпират всяка година във Великобритания.

По повод Русия Уолъс подчерта, че разследването "Пералня", извършено през септември по Проекта за сигнализиране на организирана престъпност и корупция и десетина европейски вестника е разкрило, че множество фиктивни фирми, много от които са регистрирани във Великобритания, са използвани за пране на руски пари през западни банки.

"От разследването узнахме, че със сигурност е имало връзки с руската държава. Знаем какво правят и повече няма да стоим безучастни. Ще се захванем с тези знакови лица, без значение дали са известни на местно или международно ниво", увери Уолъс.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета