Р. Арнаудова: Има списък с кметове, които се разследват за злоупотреби

Общество

02-02-2018, 10:01

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Р. Арнаудова: Петима души са задържани за рекет при спец. акция в Перник

От цялата страна в момента постъпват сигнали за злоупотреби от кметове

При акция на Специализираната прокуратура и новата Комисия за противодействие на корупцията беше задържан кметът на Септември. Марин Рачев е арестуван, а от кабинета му са иззети документи и компютри. От август миналата година той е с повдигнато обвинение за данъчно престъпление.

„Имаме досъдебни производство срещу различни кметове. Те са на различна фаза към настоящия момент. В момента, в който бъдат събрани доказателства, достатъчни за да се повдигнат обвинения, ще се видят явните действия на прокуратурата. От цялата страна в момента постъпват сигнали за злоупотреби от кметове”, обясни за Нова Телевизия говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Обвинението, което ще бъде повдигнато на кмета на Септември, е за умишлена безстопанственост. Установени са най-малко седем сделки, при които са сключени договори между общината и една и съща фирма за ремонт на уличната мрежа в града. Фирмата е била собственост на самия кмет преди да заеме този пост. В момента е собственост на негова втора братовчедка.

„Според нас кметът договаря сам със себе си, защото фирмите, които са изпълнявали обществените поръчки, са общо 14 на брой и всички те се управляват от лица, контролирани от Рачев. Те са негови роднини, приятели или от бивши негови съдружници”, поясни още говорителят на прокуратурата.

Прокуратурата ще възложи на органите на НАП извършването на 14 данъчни ревизии, тъй като освен че доказателствата сочат, че тези фирми източват общината, те се занимават и с данъчни престъпления.

„Съдебно-счетоводна експертиза трябва да установи конкретния размер на щетата. Нашето разследване започна по сигнал, че чрез тези фирми са източени 13 милиона лева. Има още много сделки, които трябва да бъдат проверявани”, каза още Румяна Арнаудова.