Е. Караниколов: В топ 5 по ръст на икономиката сме за 2017г. - bulgaria.utre.bg

Е. Караниколов: В топ 5 по ръст на икономиката сме за 2017г.

02 февруари 2018, 09:24 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/ кадър

Има засилен инвеститорски интерес към България

За 2017 година сме в топ 5 по икономическо развитие, за тази година предвиждаме горе - долу същите параметри, но ще работим да бъдат повече. Това заяви за БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Брутният вътрешен продукт ни е 3,9, безработицата е около 6%, знаете за миналата година доходите, средната работна заплата беше увеличена с 10%. Тоест параметрите са добри, има голям засилен инвеститорски интерес към България", каза министърът.

"Това се доказва и от последните анализи - за последните два месеца на 2017г.", допълни министър Караниколов. По думите му инвестициите се връщат като основен стълб в БВП - реалното изражение е около 4,3%. "Досега основните стълбове бяха износа и вътрешното потребление", обясни той.

Министър Караниколов очерта и основните проблеми по отношение на конкурентоспособността - те са такива, каквито и в целия ЕС, отбеляза той - липса на работна ръка, липса на финансиране и административни тежести.

За борбата със сивата икономика министър Караниколов припомни, че се работи по стратегия 2015-2020, приходните администрации, Министерството на финансите, агенция Митници и НАП се справят добре и продължават борбата, допълни той.

"Всеки предприемач трябва да е на светло. Това е по-добре за него - чисти доходи означава, че той няма да има проблем с държавната администрация", каза Караниколов.

Емил Караниколов посъветва и работниците също да съдействат като подават сигнали, ако получават заплащането си "под масата".

По отношение на икономическия дисбаланс между регионите в страната министърът коментира, че компании вече започват да се "оглеждат" и за местата с висока безработица, тъй като там, от една страна, има свободна работна ръка, а от друга, държавата дава допълнителни насърчителни мерки при инвестиции в подобни региони.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика