Гърция предложи името на Македония да бъде „Република Горнамакедония“ - bulgaria.utre.bg

Гърция предложи името на Македония да бъде „Република Горнамакедония“

01 февруари 2018, 16:57 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    wikimedia

Според информацията предложението идва от гръцкия външен министър Никос Кодзиас

Посредникът на ООН Матю Нимиц продължава визитата си в Скопие, като според неофициална информация той носи конкретно предложение за име, което да уреди спора между Македония и Гърция. Предложението е за името „Република Горнамакедония“, което да се пише слято и където Македония е с малка буква. Това твърди македонската агенция Фокус като се позовава на гръцките вестници. Според информацията предложението идва от гръцкия външен министър Никос Кодзиас.

Македонският премиер Зоран Заев, е съобщил в сряда, че позицията на неговата партия е за провеждане на референдум въпреки възраженията на коалиционния му партньор. „Не считам това за пречка, смятам, че референдумът е допълнителна гаранция за Гърция, че решението ще е трайно и ще остане такова веднъж завинаги“, заяви той.

Вестник „Вима“ пише, че настаналата „дипломатическа треска“ е на фона на ескалиращо напрежение в Атина, където за неделя е насрочен митинг в знак на протест срещу употребата на името „Македония“. Очаква се този път протестът да бъде в пъти по-голям от предишния, като в Солун отсега са пристигнали десетки автобуси. Полицейското присъствие ще бъде засилено.Коментари (1)

Потребител
муспи
Македония предложи Гърция да се казва - Задморска Сомалия.
02 февруари, 01:01 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят