Проф. Атанас Тасев: Очертанията на газовия хъб „Балкан“ са все по-ясни

Общество

01-02-2018, 15:26

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ВАС настоява да се отмени решението на КЕВР за по-скъпия газ

България реално се доближава до реализиране на идеята за изграждане на газов разпределителен център край Варна

Реализацията на газовия хъб Балкан е все по-реалистична, обяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев в „Европа сутрин“. Основанията за оптимизъм са свързани с възможността след няколко години да получаваме азерски газ, напредването на Турски поток и изграждането на системните връзки със съседните ни страни.

България реално се доближава до реализиране на идеята за изграждане на газов разпределителен център край Варна. Според проф. Атанас Тасев това ще ни даде възможност за разнообразяване на доставките за вътрешното потребление.

За изграждането на газовия хъб са необходими поне три източника, от които природният газ да достига страната ни. Най-важният е чрез Трансадриатическия газопровод, известен като ТАП.

Така азерският газ може да задоволи около една трета от нуждите на вътрешното потребление. Освен това до страната ни ще ида и газ от Турски поток.

А останалите 10 млрд. кубически метра газ могат да се насочват към Сърбия, която обяви плановете си за т. нар. Сръбски поток. Атанас Тасев е сигурен, че до 2022 всички фактори могат да се изпълнят, така че страната ни да разнообрази доставките си и да се превърне в разпределителен, търговски център на газ. Не на последно място очакванията са, че цената на горивото ще по-ниска.