Усилията на българското правителство в сферата на младежта са признати на световно ниво

България е давана за пример като лидер в региона и в света

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с ръководството на Фонда на ООН за население и развитие по време на работното си посещение в Ню Йорк. На срещата присъстваха зам.-генералният директор Лаура Лонден, регионалният директор за Европа и Централна Азия Алана Армитаж и Анека Худсен – директор на Здравния департамент на Фонда на ООН за население и развитие.
Ръководството на Фонда заяви, че благодарение на българското правителство страната ни се е доказала като лидер в насърчаването на младежкото развитие и участие. “Многократно сме давали България за пример на международни форуми на най-високо равнище – страната ви е водеща не само в региона, но и в света”, посочи зам.-генералният директор Лаура Лонден. Тя каза пред министър Кралев, че се оценяват високо приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в сектор “Младеж” с оглед на нарастващата демографска криза в Европа и важността на това младите хора да участват в изграждането на мирно и сигурно общество. Лонден заяви готовност за оказване на бъдеща подкрепа от страна на Фонда на българското правителство и на Министерство на младежта и спорта (ММС) в изпълнението на младежки политики в Европа и в света. “Приветстваме усилията на Вашето правителство за включване на достъп до здравно образование като избираем предмет в училище”, коментира още тя.
Красен Кралев отправи покана представител на Фонда да вземе участие в Европейската младежка конференция, която ММС ще организира през месец април в София в рамките на Председателството. Министърът на младежта и спорта обясни, че форумът има за цел да разработи конкретни препоръки към следващата Европейска стратегия за младежта.
По време на срещата бе потвърдено и намерението за сключване на споразумение в сферата на младежта между ММС и Фонда на ООН за население и развитие, което ще е ключово за бъдещата работа на България в насърчаването на младежкото развитие.