К. Вълчев: Важно е за икономиката да увеличим професионалните паралелки - bulgaria.utre.bg

К. Вълчев: Важно е за икономиката да увеличим професионалните паралелки

31 януари 2018, 09:31 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/кадър

Днес пазарът на труда и в бъдеще във все по-голяма степен ще изисква квалификация, отколкото диплома

Около 900 училища приемат деца в гимназиален етап. В момента се определя паралелките на областно ниво. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев. Той обясни, че идеята е постепенно, всяка година с по малко да се увеличава приемът в професионалните гимназии. Промяната няма да засегне гимназиите в големите градове като София и Варна. По думите на Вълчев това се налага, заради прогнозите за сериозен недостиг на работна сила. Във Враца и в Русе родители и преподаватели вече протестираха срещу намаляването на паралелките в елитните гимназии за сметка на тези в професионалните училища.

"Днес пазарът на труда и в бъдеще във все по-голяма степен ще изисква квалификация, отколкото диплома. Наскоро едно проучване показа, че 2/3 от България е икономическа пустиня. Няма достатъчно предприятия. Все повече инвестициите ще зависят от наличието на работна сила. Ако в миналото те зависeха от инфраструктура, от други фактори, днес това е основният ограничител пред инвестиционната активност. Ние трябва по всякакъв начин да се опитаме да накараме родителите и децата да се включат в професионално образование. Факт е, че то загуби престиж последните две-три десетилетия.", коментира просветният министър.

Министър Вълчев заяви, че от гледна точка на пазара на труда позициите, които изискват професионално техническо образование днес са с по-високо заплащане отколкото позициите, които изискват висше образование в едни и същи предприятия. Тази разлика ще расте в бъдеще, защото днешните предприятия изискват технологични умения.

"Критично важно е за икономиката да увеличим приема в паралелки за придобиване на професия. Но това ще стане с малки крачки", допълни той.

"Препоръчано е на началниците на регионални управления, които утвърждават приема, да проведат дискусии с всички заинтересовани страни. Често спорът е за една паралелка", каза министърът.

Той уточни, че през следващите десетилетия ще има голям недостиг във всички професии заради хората, които предстои да се пенсионират. "Това поставя пред Министерството предизвикателството задължително да се преструктурира приемът. Има редица градове, в който недостигът ще бъде много голям. Вече има списък с професии с голям очакван недостиг на пазара на труда, който ще помогне да се финансират допълнително професионалните гимназии. Ще се предоставят допълнителни стипендии в професионални училища", допълни още Вълчев.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика