ЕК изисква незабавни мерки за по-чист въздух

23 от 28-те държави членки имат въздух замърсен над нормите

Еврокомисарят по околна среда Кармену Вела настоя държавите членки да предприемат незабавни мерки за осигуряването на по-чист въздух. Еврокомисарят се закани, че повече няма да чака.

В обръщение Вела посочи, че преди всичко мерките за по-чисти въздух трябва да се предприемат за здравето и доброто на гражданите на Общността, защото много хора страдат от заболявания, причинени от лошото качество на въздуха, включително и много деца. "Опазването на здравето на децата е достатъчно основание за предприемането на незабавни мерки", тълкува еврокомисарят. По думите му въпреки, че живеем през 2018 година, 400 000 души умират преждевременно годишно заради мръсния въздух, а проблемът продължава да не се адресира.

Утре въпросът ще бъде обсъден на заседание на ЕК. Вела се закани, че държавите, които не са изпълнили досега изискванията и още не са предадени на съд, ще имат срок до понеделник да предложат нови мерки.

"Някои казват, че сме чакали вече твърде дълго. Не може да отлагаме повече", категоричен е Вела.

Стана ясно и че в 23 от 28 държави членки въведените през 2008 г. изисквания за допустими прагове на замърсяване на въздуха не са изпълнение. "Бездействието си има своите последствия, има и правни последици", посочи еврокомисарят.

Към момента ЕК води дела срещу държави членки по 2 направления. По първото направление дело се води срещу Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Испания, Великобритания и Люксембург, а по второто - срещу Белгия, България, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Португалия, Полша, Румъния, Швеция, Словакия и Словения.