В. Горанов: Увеличаваме минималните доходи

Политика

30-01-2018, 10:41

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Б. Петков: Очаквам съгласуването на минималната заплата да става по-лесно

Академичната консервативност е изиграла лоша шега, защото образованието силно се е отдалечили от нуждите на икономиката

"Политиката на увеличаване на минималните доходи ще продължи", увери Горанов.

Ако говорим за пазара на труда - не е новина, че с възстановяване на икономиката, се вижда, че този фактор е доста ограничен. Затова още по време на кампанията по изборите обявихме, че ще инвестираме в средно образование. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на 12-та среща на бизнеса с правителството.

"Големият проблем е висшето образование", констатира той. Академичната консервативност е изиграла лоша шега, защото образованието силно се е отдалечили от нуждите на икономиката. Грешният стимул за масовизация е довел до девалвация. Младите хора предпочитат да учат в чуждите университети.

Горанов заяви, че добрата новина е, че тази тенденция се обръща, около 40 000 души са се върнали в страната. През 2012-2014 са се връщали хора на около 40 г, а в последните години се връщат по-млади хора.

"Кризата на пазара на труда крие и възможности. Българският бизнес се приспособява към по-интензивно и модерно производство", каза той.

"Ако не се инвестира в средно образование тази диспропорция бедни/богати ще се увеличава', категоричен е финансовият министър.

"Ниските доходи увреждат пазара на труда, доколкото на него остават тези с ниска квалификация. Това, което ни дава положителния цикъл като макроикономическо състояние трябва да се използва", обясни Горанов.

"Следващите няколко години това правителство ще продължи политиката на увеличаване на минималните доходи.", категоричен беше той.