Първата по рода си среща на върха на ЕС за качеството на въздуха в Брюксел

Свят

30-01-2018, 09:52

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Н. Димов: Качеството на въздуха е проблем за целия ЕС

23 от 28-те страни членки на ЕС не изпълняват стандартите

Първата по рода си министерска среща на върха, посветена на качеството на въздуха ще се проведе днес по обяд в Брюксел. Форумът беше обявен по-рано този месец като част от търсенето на решения за справяне със сериозния проблем със замърсяването на въздуха в страните-членки на ЕС.

Въпросът за замърсяването на въздуха е в дневния ред и за оказване на натиск върху държавите-членки, които не успяват да достигнат стандартите за качество. Вниманието ще бъде фокусирано върху 9 страни-членки, които не изпълняват европейските критерии за неговата чистота и са заплашени да бъдат изправени пред Съда на ЕС . Това са Чехия, Румъния, Словакия, Унгария, Великобритания, Германия, Франция, Испания и Италия. Това ще бъде и последен шанс за тях да предложат мерките, които ще предприемат, заяви вчера говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас. Министрите сега ще обясняват пред еврокомисаря по околната среда Карменю Вела как смятат да преодолеят проблемите, коментира EU Обзървър.

23 от 28-те страни членки на ЕС не изпълняват стандартите, 19 от тях са в процедура на нарушение, отбелязва изданието. Всяка година над 400 хиляди европейци умират преждевременно заради лош въздух. За да се намали тази цифра, е необходимо страните-членки да се съобразяват с лимита на въглеродните емисии, които те самите са приели и които са гаранция за здравето на гражданите.