Как ГДБОП ще търси изчезнали деца през Фейсбук?

Общество

30-01-2018, 09:40

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

МВР въвежда системата „AMBER Alert – изчезнало дете“

В България потребителите на Фейсбук са над 4 милиона и всеки би могъл да се включи в издирването

Системата "Амбър Алърт" е полезна преди всичко с това, че ангажира широк кръг от обществото в издирването на деца, не само полицайските органи. Това обясни в сутрешния блок на БНТ комисар Явор Колев - началник на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП.

"След като бъде получен сигнал за отвлечено или изчезнало дете в компетентните структури на секторите "Издирване" в регионалноте дирекции на вътрешните работи или в ГД "Национална полиция", колеги там преценяват сигнала. Трябва да е достатъчно остър, да съдържа данни, които по безспорен начин говорят за това, че детето е отвлечено или че е изчезнало или се е загубило и предоставят тази информация на ГДБОП", обясни той.

Комисар Колев добави, че след това сектор Киберпрестъпност изготвя постер, който съдържа цялостна информация за възрастта на детето, облеклото с което е било последно, актуална снимка, както и информация за автомобил, с който може да е отвлечено.

"Тази информация се предоставя на Фейсбук и за няколко минути се публикува на страниците на всички потребители в радиус от 200 км от мястото на изчезване на детето. Така се ангажира огромен брой потребители", допълни Колев.

Той припомни, че в България потребителите на Фейсбук са над 4 милиона и всеки би могъл да се включи в издирването. Системата е изключително полезна, доказала се е във времето, категоричен е Колев. Само за последните три години - от 2015 година до момента - в САЩ са били открити 900 деца благодарение на "Амбър Алърт" и са били върнати в семействата им.

Системата е въведена през 1996 г. в САЩ, а България е 15-та държава в света, която я въвежда.

Комисар Колев призова за по-голяма кибер хигиена от страна на потребителите - да не изпращат свои снимки на непознати хора в мрежата и в никакъв случай да не извършват действия пред камерата, за да не бъдат въвлечени в "спиралата на изнудването".

Той посъветва и родителите да следят и контролират кръга от приятели и познати на децата си в социалните мрежи, тъй като престъпленията срещу деца често започват именно там. Над 80 са случаите за 2017 година, свързани с лица, които сексуално злоупотребяват с деца.