И. Московски: Подписваме споразумения със Сърбия в областта на водния и железопътния транспорт

Предстоят разговори на експертно ниво между двете държави за обсъждане на Споразумение за трансграничния железопътен трафик между България и Сърбия

Започваме работа за подписването на споразумения в областта на  водния и железопътния транспорт със Сърбия. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след срещата с вицепремиера и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович. Участие в срещата взе и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
Сред основните теми на разговорите бяха и свързаността и интеграцията на Западните Балкани с Европейския съюз, която е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. В рамките на срещата бяха обсъдени още намаляването на роуминга между двете държави, както и процедурите за концесиониране на летищата в София и Белград.
„България работи активно по изграждането на пътната и железопътна връзки между София и Калотина“, посочи министър Московски. В момента е в ход тръжната процедура за железопътния участък София – Волуяк, който се финансира от Механизма за свързана Европа, допълни той. Министър Московски припомни, че има изготвен технически проект за жп линията от Волуяк до Драгоман и се очаква търговете да бъдат обявени най-късно в началото на 2019 г. „Ако няма значителни забавяния при тръжните процедури в рамките на 3 години ще имаме железопътна връзка и оперативна съвместимост на системите между България и Сърбия“, каза още той.
Вицепремиерът Зорана Михайлович заяви, че направлението до границата с България е приоритетно и за тяхната страна и вече има осигурено финансиране за електрификацията на жп линията от Ниш до Калотина.
Предстоят разговори на експертно ниво между двете държави за обсъждане на Споразумение за трансграничния железопътен трафик между България и Сърбия.
Министър Николай Нанков информира сръбския си колега, че българската страна е стартирала тръжните процедури за пътната част от София до Калотина и се очаква още през 2018 г. да започне реалното строителство по тези участъци.