ВАС настоява да се отмени решението на КЕВР за по-скъпия газ

Считано от 1 април 2017 г. цената на природния газ се повиши с 29,6%

Върховната административна прокуратура протестира решение на Административен съд София, с което е оставен без уважение протеста против решението на КЕВР за повишаване на цената на природния газ по заявлението на "Булгаргаз" ЕАД.

Припомняме, считано от 1 април 2017 г. цената на природния газ се повиши с 29,6%.

Според ВАП съдът не е отчел неспазването на разпоредба за регулиране на цените на природния газ. По този начин са накърнени правата на участници в административното производство, които с изключение на "Булгаргаз" ЕАД, изразяват несъгласие с повишението на цените, описвано като "шоково" и "гибелно".

Единствено "Булгаргаз" ЕАД не възразява срещу повишението на цената на природния газ. ВАП си обяснява това с факта, че ако до април 2017 г. хората са плащали по 280.21 лв. за 1 000 куб. метра, то след увеличението цената е скочила на 360-370 лв. за 1 000 куб. м.

От ВАП е констатирано и, че в производството пред АС София град не е доказано от КЕВР, че е спазен принципът по чл.31, т.1 Закона за енергетиката - на прозрачността за определяне на цените и е акцентирано недвусмислено, че решението на административния орган не съдържа всички конкретни цифрови величини и начина, чрез който са определени ценовите компененти.

Затова ВАП протестира пред ВАС решението на съда като неправилно поради нарушение на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост. Искането е за отмяна на постановеното съдебно решение и вместо това постановяване на отмяна на решението на КЕВР за поскъпването на газта.