М. Габриел: В Истанбулската конвенция няма трети пол

С Общия регламент за личните данни се изменят и актуализират правилата за защитата им в ЕС

Истанбулската конвенция ни дава възможност да покажем силата на семейството. Това каза българският еврокомисар Мария Габриел. "Най-големият проблем на жертвите на насилие е, че те не говорят, а мълчат", допълни тя.

„В цялата конвенция се говори за мъже и да жени, но е направено определение за пол, което е характеристика за социалност. Няма трети пол, няма бракове. Това, което е много важно е да се разбере е, че в този документ имаме цялостна системна защита, за да направим борбата срещу насилието над жени наша обща кауза, както и да се криминализират тези деяния”, каза по време на експертна конференция по повод влизането в сила на Общия регламент за защита на личните данни – General Data Protection Regulation (GDPR) българският еврокомисар Мария Габриел.

„С Общия регламент за личните данни се изменят и актуализират правилата за защитата им в ЕС, с което Европа се подготвя за цифровата ера“, каза еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, която направи видео обръщение по време на конференцията. „Важно е да насърчим малките и средните предприятия, както и другите фирми да бъдат подготвени за промяната, която новият европейски Общ регламент ще въведе след по-малко от четири месеца“, посочи Мария Габриел. Според нея регламентът за личните данни представлява солидна рамка за изграждане на доверие в цифровата среда. „Те полагат условията на бъдещата конкурентоспособност на европейските дружества“, коментира Габриел.

Според нея общият регламент не води до революционна промяна, а се продължава защитата на данните, развивана в продължение на 20 години. „Европейската комисия работи в тясно сътрудничество с държавите членки. Също така оказваме подкрепа на работата на органите за защита на данните, които играят ключова роля за гарантиране на хармонизираното тълкуване. Работната група, обединяваща всички национални органи за защита на данните, вече е издала насоки в помощ на предприятията във връзка с новото законодателство“, допълни тя.

Мария Габриел заяви, че с предложението се премахват припокриванията и се осигурява съгласуваност по отношение на глобите, компетентните органи. „Сега очакваме Съвета на министрите да изготви предложението. Надявам се по време на Българското председателство да придвижим въпроса напред“, заключи Мария Габриел.