Кампанията "АЕС Тенис звезди" зарадва деца от 20 населени места в България

Съвместната инициатива на ЕЙ И ЕС България и Българска федерация по тенис "AES България Тенис Звезди” е първа по рода си в България

Кампания "АЕС Тенис звезди" проведе уроци в 20 населени места в страната за периода от май до септември 2017 г. Съвместната инициатива на ЕЙ И ЕС България и Българска федерация по тенис "AES България Тенис Звезди” е първа по рода си в България и цели да образова, подпомогне и подкрепи децата и родните тенис таланти, а също така техните треньори и клубове,съобщава БФ Тенис.

Екип от доказани български тенис треньори, които са развили своята треньорска дейност в чужбина заедно с бивши национални състезатели за Купа "Дейвис" и Фед къп, участваха в образователни спортни тенис семинари. По време на семинарите бяха проведени тренировки в тенис клубовете по места с децата, имаше събеседване с техните треньори и родители, а също така бяха изготвени индивидуални програми.

Мисията на БФТ е да популяризира тениса, да привлича деца към него и да подпомага развитието на талантливите деца. Благодарение на своите партньори в лицето на АЕС за първи път у нас се инициира такъв вид образователна спортна кампания

 

Ето и мнението на някой от домакините на кампанията "AES България Тенис Звезди” през 2017 година.

Гостуването на "AES България Тенис Звезди” в Смолян бе инициирано от кмета Николай Мелемов. В него участваха Тодор Енев – капитан на националния отбор по тенис за Купа Дейвис и Пресиян Коев, отговорник на програмата за развитие към БФ Тенис.

„В последно време има засилващ се интерес към тениса в Смолян и подобно събитие е изключително ценно - заяви зам.-кметът Марин Захариев. - За наше съжаление нямаме много квалифицирани треньори в града и се надяваме с помощта на федерацията това да се промени. За децата беше изключително вълнуващо да работят и да получат съвети от такива професионалисти като Тодор Енев и Пресиян Коев. Те им показаха по-различни упражнения от това, което правят всекидневно. Срещата бе полезна и за местните треньори, които имаха възможност да обменят идеи с хора от федерацията. Надяваме си тези уроци да можем да ги правим и в бъдеще, защото са много полезни за спорта. Смятам, че след това събитие ще се засили комуникацията между двата клуба в Смолян /ТК „Смолян 2013“ и ТК ,,Смолян-2010"/, а също така ще се популяризира този вид спорт в региона.“



Над 35 деца от ТК “Асеновград” се включиха в открит урок, в който участва Матей Пампулов - дългогодишен състезател за Купа Дейвис.

„Инициативата "AES България Тенис Звезди” даде шанс, на младите тенисисти, треньори и родители да се срещнат с едната от емблемите на българският тенис - сподели Димитър Аврамов, главен треньор на ТК“Асеновград“. - Матей Пампулов обърна внимание на всички малки тенисисти и им даде ценни съвети за бъдещето им развитие. Освен това Пампулов даде съвети и насоки на треньорите върху какво трябва да се работи повече и какво да трябва да се подобри в тренировките.”



Над 25 деца се включиха в открит урок във Велико Търново, проведен от Матей Пампулов. С много внимание младите таланти изслушаха съветите на Пампулов и участваха с изключителен ентусиазъм в тренировката.

„Ние сме нов клуб от едва една година и подобно събитие е много полезно, за да надъха допълнително децата за по-добри резултати - заяви Георги Георгиев, президент на ТК Хемус. - Родителите също останаха много впечатлени от тренировката и със сигурност тази инициатива е много полезна за развитието на тенис спорта в региона. С Матей Пампулов се разделихме с пожелание през следващата година да има такова събитие и през пролетта и през есента.“

Гостуването на "AES България Тенис Звезди” в Димитровград също предизвика огромен интерес сред младите тенисисти. С гостуването на "AES България Тенис Звезди” бе дадено и началото на програмата отбелязването на 70-годишнината на Димитровград.

„За първи път подобно нещо се случва в Димитровград и ние сме изключително щастливи да сме част от програмата "AES България Тенис Звезди - заяви Петър Димов – президент на ТК „Димтровград“.  - Подобно събитие популяризира тениса в града и го качва на по-високо ниво. Всички хора от общината, които имат интерес към тениса, оцениха подобаващо проявата. Специално бяха поканени много тенисисти минали през школата на ТК „Димитровград“. Децата бяха много ентусиазирани и имаха възможност да поиграят с тенисист от класата на Тодор Енев. Подобни прояви са много полезни, защото само с ентусиазъм не става, а трябва даима и подкрепа“, добави Петър Димов.