Министър Кралев: Радващо е, че Радо Янков и Сани Жекова показаха добра форма преди Олимпиадата

Получи се фантастично състезание,както за публиката,така и за участниците

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди победителите при мъжете и жените във втория паралелен гигантски слалом от Световната купа по сноуборд в Банско – Невин Галмарини (Швец) и Юлия Дуймовиц (Ав). Радослав Янков остана на крачка от качване на подиума, след като загуби малкия финал за третото място от австриеца Андреас Промегер. Янков намери място в директните елиминации след 7-ма позиция в квалификацията.
„Получи се фантастично състезание, както за публиката, така и за участниците. Много добро време и отлична организация. За пореден път БФСки и Банско показаха, че България може да бъде перфектен домакин на такива стартове. Тук се събра целият световен елит в сноуборда, за които това беше последна проверка преди Олимпийските игри. Радостно е, че двете ни големи надежди за добро представяне в Пьонгчанг са в много добра форма. И Сани Жекова, и Радо Янков показаха отлична форма и зарадваха всички привърженици в Банско. Имахме шансове и за по-добро класиране, но нека да не сме максималисти. Надяваме се големият късмет да бъде с тях на Олимпийски игри”, заяви Кралев пред БНТ.
Министърът пожела на Янков да бъде максимално концентриран в Южна Корея и да се абстрахира от големите очаквания, които всички българи имат към него.
„Както за него, така и за Сани големият момент е на Олимпиадата. Но там всичко може да се случи. От разговорите си с Радо виждам, че има самочувствие и ако излезе спокоен и максимално концентриран, нещата ще се получат”, допълни Кралев.
При мъжете, другите трима българи не успяха да достигнат до елиминациите. Станислав Вангелов се нареди 46-и, Михаил Кръшняк е 47-и, а Димитър Ганичев остана 52-и. При жените Теодора Пенчева финишира на 25-о място.
„Доволен съм от 4-ото място. Можеше и по-добре, но имаше резерви в квалификацията, което не ми позволи да избирам трасе до края. Въпреки това съм доволен и вече гледам към Олимпиадата”, каза Радослав Янков.
В съботния ден Александра Жекова спечели малкия финал и се нареди на 7-мо място в спийдбордеркроса.