Ципрас: Има воля и решителност за решаване на спора за името на Македония - bulgaria.utre.bg

Ципрас: Има воля и решителност за решаване на спора за името на Македония

28 януари 2018, 14:11 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    кремлин

С повечето от политическите лидери проведохме искрен и отговорен разговор, който може да доведе до консенсус

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се ангажира лично с намирането на решение на спора с името на Македония. Това каза самият той в обръщение към гърците след срещи с лидерите на политическите партии, посветени на ключовия въпрос, предаде тв Европа.

Ципрас е информирал събеседниците си, че тази година има отворен прозорец за намиране на решение, защото политическото ръководство в съседната държава начело със Зоран Заев е демонстрирало добра воля.

„С повечето от политическите лидери проведохме искрен и отговорен разговор, който може да доведе до съвпадение на политическите ни позиции и постигане на широк консенсус, ако се стигне до споразумение“, поясни Ципрас и осъди поведението на опозиционния лидер на Нова демокрация Кириакос Мицотакис.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия обвини Ципрас, че е започнал преговори с Македония по въпроса преди да се консултира с парламента и да формира единно мнение в страната. Лидерите на ПАСОК и на Комунистическата партия Фотини Генимата и Димитрис Куцумбас също са изразили скептицизъм по отношение на възможностите за уреждане на спора за името.

Въпреки противоречията между партиите, Ципрас поясни, че неговото правителство има воля и решителност за затварянето на дългогодишния проблем. Той все пак поиска от македонската страна да поеме конкретни ангажименти, като например да се откаже от иредентизма, т.е. от претенциите върху чужди територии.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят