Психиатър: У нас хомосексуализмът все още се приема като психично разстройство

Общество

28-01-2018, 13:04

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Психиатър: Трябва да опитаме да сме по-добри

Позицията на Църквата спрямо Истанбулската конвенция е точна и основателна

Хората възприемат Истанбулската конвенция като удар върху патриархалните и християнски ценности. Това каза за Агенция „Фокус“ психиатърът д-р Веселин Герев.

По думите му това, което тотално е отвратило хората от конвенцията, е възможността да се легализира хомосексуализма като начин на живот в нашето общество.

„При нас хомосексуализмът все още се приема така, както по принцип и в света – като психично разстройство, като един сериозен медицински проблем, тоест психологичен. Хората в България все още чувстват устоите на нормалното и не искат да възприемат „ненормалното“ като норма, която да бъде наложена в нашето общество. Плашат се от либерализма, защото донякъде видяха и последствията от „свободите“, които ни донесе демокрацията. Сега се притесняват от свободите, които разюзданият морал би могъл да ни наложи и категорично се противопоставят на това. Тревогите и страховете на хората са основателни. Те не желаят налагането на така наречения „трети пол“ като модел на поведение на тях, и най-важното – на техните деца“, коментира д-р Веселин Герев.

Психиатърът добави, че позицията на Църквата спрямо Истанбулската конвенция е точна и основателна.

„Тъй като Истанбулската конвенция се възприема като удар върху християнските ценности, затова Църквата толкова яростно се противопоставя на това. Всички я критикуват, но тя си отстоява църковните принципи и норми. Налагането на един такъв модел на поведение в обществото и на среда, в която съществува „трети пол“, буди сериозни подозрения и притеснения. Когато тези хора сами избират какви да бъдат, когато съда им смени пола, имената и т.н., никой не им пречи да съществуват в затворени общества. От друга страна, посочването на този „феномен“ като норма за нашето общество вече е сериозно притеснително. Това кара хората да бъдат толкова противоречиви в изказванията си, да има и „за“, и „против“, смята д-р Веселин Герев.