Л. Павлова: Държавите от Западните Балкани казват: Добре, че е Бойко

Поканата на форума в Давос е уникална възможност - това е оценка и за държавата ни

На форума в Давос държавите от Западните Балкани са дали висока оценка за българския премиер Бойко Борисов. Това стана ясно от думите на министъра за българското европредседателство Лиляна Павлова.

„Тази година в Давос основната тема беше Европа, имаше и специален панел за Западните Балкани. Държави като Македония, държавите от Западните Балкани казаха: Добре, че е Бойко Борисов. Това, което се случва, е исторически момент за Балканите. Това беше тяхната оценка, споделена на този международен форум с всички лидери. Това дава тласък”, подчерта Павлова пред БиТВ.

Тя изтъкна, че 13 г. България не е била представена на форума. „След Симеон Сакскобургготски България не е канена и не е имала този достъп. Това е уникална възможност. Това е и оценка за държавата”, отбеляза Павлова. Направило ѝ обаче впечатление, че тротоарите там не са изчистени. „Снегът беше изключително много, тротоарите не бяха изчистени. Раздаваха ни „котки” за обувки и казаха това е: Внимавайте, хлъзгаво е, не е изчистено. Най-често можеше да се види делегат с костюм и апрески, а който нямаше апрески и не беше подготвен, беше с обувки с „котки”, разказа тя.

По повод протеста на Северозапада, където хората настояват за магистрален път от Видин до София Павлова заяви, че пътят не е забравен. „Той е много скъп като инвестиция, която трябва да се направи поетапно. На този етап Мездра – Ботевград е част от проектите, които ще стартират. Няма да стане бързо, не може с магическа пръчица, когато говорим за проект за над 1 милиард”, отбеляза тя.

Във връзка с Истанбулската конвенция Павлова призна, че явно не се е провел достатъчно широк дебат и представяне какво включва тя и какъв е мащабът на насилието над жените и децата. "Превърна се в тема, насочена към еднополови бракове и третия пол. Осъзнаваме, че явно не е достатъчно добре проведен общественият дебат и ще трябва да се поработи още в тази посока, защото обществото има нужда от това", заяви тя.

Павлова беше категорична, че ще търси правата си по съдебен ред след публикации, че носи изключително скъпи тоалети. „Виждам масово увеличение на фалшивите новини, които стават все по-грозни и по-арогантни”, коментира тя.

„Опитите за внушения и дискредитиране на една личност с долнопробни лъжи, с внушения, че едва ли не политиците разполагат с някакви космически доходи, неизвестно какви, и си купуват скъпи дрехи, са категорично неверни по отношение на мен, но създават нагнетяване, една омраза към политицит”, допълни министърът.

„Живея с доходите от моята заплата и заплатата на моя съпруг, като едно нормално семейство. Заплатата ми е като на всеки министър”, каза Павлова.