Пикът на грипа ще е следващата седмица

За България средната заболеваемост достигна 190 на 200 000 души

Пикът на грипната емидемия ще бъде достигнат следващата седмица и след това се очаква рязък спад на разпространението на вируса. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че кризата в областите Перник и Пазарджик вече е преминала и те вече излизат от положението на епидемия, предава БНТ.

Една трета от областите в страната обаче са в епидемия. Очаква се в началото на седмицата болеста да завладее и други области.

За България средната заболеваемост достигна 190 на 200 000 души. В районите обявили епидемия заболелите са над 220-250 души до над 300-400 в Благоевград. Там проблемът е най-сериозен.

В сила е и грипната епидемия в столицата. Учениците са в грипна ваканция до петък 2 февруари, след това започва междусрочната ваканция, като децата са на училище на 7 февруари - сряда.

По информация на просветното министерство грипната ваканция не налага промяна в графика на учебното време. Училищата могат да оформят срочните оценки при необходимия брой текущи часове, като е имало достатъчно време за тях. Пропуснатият материал ще се компенсира чрез преструктуриране.

И един съвет, ако сте сред болните - според американски специалисти по съня, най-доброто решение против грипа е човек да се наспи. По време на дълбок сън тялото регенерира определен вид Т-клетки, които разпознават и убиват клетките заразени с вируса.