Срокът на винетките за 2017 г. изтича на 31 януари - bulgaria.utre.bg

Срокът на винетките за 2017 г. изтича на 31 януари

28 януари 2018, 09:08 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    АПИ

За трета поредна година цените на винетките за леките автомобили остават непроменени

Срокът на годишните винетки за 2017 година изтича на 31 януари, напомнят от АПИ. Новите винетки вече са в разпространителската мрежа. От Пътната агенция въвеждат и още един вид. Променят и валидността на годишните винетки. 2018 г. ще е последната, в която ще лепим винетката си на стъклото на колата. С въвеждането на толсистемата, винетките ще станат електронни и ще се разпознават от специални четци по магистралите.

За трета поредна година цените на винетките за леките автомобили остават непроменени. Годишната е 97 лева, месечната 30 лева, а седмичната 15 лева. За пръв път се въвежда и тримесечна винетка. Цената ѝ е 54 лева. Така хората, които пътуват предимно през лятото, по време на по-дълъг отпуск или пък не живеят постоянно в страната, ще могат да използват тримесечния стикер.

А годишната винетка вече ще е с валидност 365 дни от датата на купуването ѝ, вместо до края на календарната година. До 31 януари над 5 милиона винетки ще са в разпространителската мрежа. Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, с въвеждането на толсистемата, която трябва да заработи през 2019 година, през първата пълна година работа приходите от пътищата ще са около 1 милиард лева.

За миналата година са продадени почти 7 милиона винетки. От тях Пътната агенция е спечелила 338 млн лв.,от тях по-голямата част - над 240 млн. лв. са от леки автомобили. На дирекциите "Социално подпомагане" миналата година са предоставени 221 000 безплатни годишни винетки.

Ръстът на начислените приходи спрямо 2016 година е 20 млн. лв, а за 2018-та се очаква да бъде около 10 млн. Прогнозите са на база тенденцията за ежегодно увеличение при пътуванията, средно с 15 % годишно.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета