Парламентът прие промени в Закона за авторското право

Политика

26-01-2018, 11:24

Снимка:

parliament.bg

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право

С промените се създава нормативна уредба за колективно управление на авторските права

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за авторското право и сродните му права с 116 гласа „за“ и 31 „въздържал се“. С промените се създава нормативна уредба за колективно управление на авторските права с цел по-добро управление, прозрачност и отчетност, заявяват вносителите.

Промените в Закона за авторското право са стъпка към демонополизация на съществуващите организации за колективно управление на права. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоити“ Христиан Митев.

Той поясни, че вносителите на законопроекта не са искали да разрушат напълно съществуващата система, тъй като от това ще пострадат авторите, защото цената на труда им ще падне. Христиан Митев коментира, че ограничавайки съществуващото господстващо положение на организации за колективно управление на права, законопроектът въвежда нов субект.

По думите му това са така наречените независими търговски дружества. Христиан Митев заяви, че те ще са с основен предмет на дейност управление на авторски и сродни права.

Според него това ще доведе до по-голяма конкуренция на пазара. „Промените, които бяха приети на първо четене в пленарна зала са свързани с въвеждането на Директива на Европейския съюз и на Съвета от 2014 г. България трябваше да даде тази директива до април 2016 г., тъй като това не се случи поради краткия живот на миналия парламент, поради това, че не беше изработен най-добрият проект тогава в Министерство на културата и беше отхвърлено от Правна комисия“, каза той.

Митев допълни, че законопроектът се внася сега, за да се предотврати възможността, която съществува страната ни да плаща по 20 хил. евро на ден неустойки и санкции.