Радев: Немските компании у нас помагат да създадем по-успешен модел на икономика

Отличията на Германо-българската индустриално-търговска камара за 2017 г. бяха присъдени в общо четири категории

България е фактор за стабилност на Балканите - страната ни е политически, макроикономически и финансово стабилна, въпреки огромните предизвикателства пред всички европейски държави в лицето на глобализацията, мигрантската криза, динамичните демографски процеси. Това заяви президентът Румен Радев при награждаването на фирми, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през 2017 година, предаде президентската прессекретария. Церемонията се състоя в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ в четвъртък вечерта.

В изказването си президентът подчерта, че германските компании у нас допринасят не само с инвестиции и чрез създаването на реално работеща икономика в дългосрочна перспектива. „Важно е и още нещо – присъствието на немския бизнес тук ни помага да изградим по-успешни модели на развитие на икономиката, на бизнес отношения, на отношения между икономиката и държавните институции. И най-ценното – модел на мислене, който вашият бизнес тук предава на хиляди млади българи“, отбеляза Румен Радев.

Държавният глава заяви ангажираността на президентската институция и интереса на българската държава и бизнес за още по-интензивно икономическо сътрудничество с Германия. „Германия е била, е и ще бъде наш стратегически партньор и в икономически, и в политически план“, посочи Румен Радев и допълни, че България прави всичко възможно да създава по-привлекателна и устойчива бизнес среда. Като предимствата на страната ни държавният глава посочи географското положение, данъчната система и потенциала на квалифицирана работна ръка.

„Има още какво да работим за подобряване на бизнес средата, за намаляване на бюрократичните процедури, за отношенията с администрацията, за снижаване на корупционния риск, за дуалното обучение“, посочи президентът на церемонията, на която присъстваха представители на български и германски компании.

Държавният глава Румен Радев и заместник главният управител на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари Ахим Деркс връчиха наградата в категория „Голямо предприятие“ на „Вите Аутомотив България“. Отличията на Германо-българската индустриално-търговска камара за 2017 г. бяха присъдени в общо четири категории, в които бяха номинирани 32 компании.