Цв. Цветанов: БСП търсят политическо противопоставяне с Истанбулската конвенция

Президентът иска да се поддържа противопоставянето в българския парламент

БСП търсят политическо противопоставяне с Истанбулската конвенция. Това каза в ефира на БиТВ председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Когато говорим за Истанбулската конвенция, когато се заграваме със страховете на хората, замисляме ли се какво причиняваме на всички тези 1 милион жени в България, които са подложени на домашно насилие”, попита той.

„ЕС се присъединява към Истанбулската конвенция. Всички държави членки я подписват и започва ратификацията в съответните парламенти. В момента в 18 държави Истанбулската конвенция е приета, в другите процесът все още продължава”, подчерта Цветанов.

По думите му държави, които са много по-консервативни и са извън ЕС – Турция, Сърбия, Албания, Грузия, са приели Истанбулската конвенция и там няма такъв проблем. „Когато се гласува в ЕП, европейските депутати от БСП, ГЕРБ и от ДПС гласуват за Истанбулската конвенция”, изтъкна Цветанов.

„Премиерът Бойко Борисов не е изпращал есемеси, но имаме практика в нашата парламентарна група, когато има важно гласуване и знаем, че присъствието на народните представители в пленарната зала е много по-важно, да се освобождават от всякакви други странични ангажименти”, посочи той.

„Ние сме системна партия, когато имаме поет ангажимент да се придържаме към европейското законодателство и гарантиране на защитата на жените и на децата от насилие, сме длъжни на първо място като родители, като хора да подкрепим подобни мерки”, допълни лидерът на ПГ на ГЕРБ.

„Никой не ни притиска, но това е ангажимент на всички държави членки, които са подписали Истанбулската конвенция, а няма държава, която да не я е подписала”, изтъкна той.

"Президентът Румен Радев има една цел – иска да се поддържа противопоставянето в българския парламент, той да участва в допълнителното рушене на авторитета на българския парламент, за да може да се чувства по-консенсусен, по-значим и по-забележим", каза още Цветанов.

„Основателна ли е критиката да отчетеш едногодишното си участие в президентската институция и да кажеш, че разбираш от медиите за това, че премиерът кани друг президент от друга държава. Завистта или обидата не е присъда на президентската институция. Президентът трябва да бъде обединител и да подкрепя и поощрява всяка външна международна активност на българското правителство и на българския парламент”, допълни той.