МЗХГ: Има промяна в начина на субсидиране на животновъдите

Общество

26-01-2018, 09:44

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пострадалите от наводнението животновъди ще имат помощи до Коледа

За първи път имаме две схеми за планински райони, където е отчетен този труден характер

Има промяна в начина на субсидиране на животновъдите. Като тази промяна беше споделена с бранша - това каза в ефира на БНТ Силвия Василева, нач. отдел "Животновъдство" в земеделското министерство.

Тя обясни, че европейското законодателство изисква, ако се направи някаква промяна в схемите за директни плащания това да бъде обявено в ЕК - нотифицирано. Срокът беше месец август 2016 г. и промените са направени приз 2016 г.

Преди този срок в земеделското министерство беше направено едно широко обществено обсъждане, където бяха представени всички промени в обвързаната подкрепа, която касае не само животновъдството, но и растениевъдството. В резултат на тази дискусия възникнаха спорни въпроси по отношение на това каква трябва да бъде реализацията на млякото.

"За първи път имаме две схеми за планински райони, където е отчетен този труден характер. И затова двете схеми са разделени като е отчетено допълнително и размера на стопанствата. Едната схема е за малките дребни стопанства като целта беше тези хора наистина да останат там на място, защото там фермерството е по-разпокъсано и подпомагането се дава на ферми, които отглеждат от 5 до 9 крави. Там няма реализация на мляко, а е на глава, и това е схема, която се прилага за първи път. При втората планинска схема тя е за стопанства от 10 и повече животни и там наистина реализацията е 1500 кг - тук дори сме отчели онази част от млякото, която фермерите използват за изхранване на животните, т.е. приспаднали сме тази част на млякото. През 2017 г. за първи път се прилагат тези схеми", обясни Василева.